Миков призна: Поставихме БАН в емиграция

Българската академия на науките (БАН) се е родила преди 144 години, за да изпълнява ролята на просветен център за разпространение на знания, а с времето се превръща в национална кауза, способна да обединява народа.

С тези думи председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров припомни ролята на академията в деня на нейната 144-та годишнина, която бе отпразнувана на официална церемония.

На събитието присъстваха председателят на Народно събрание Михаил Миков, вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, зам.-министри, народни представители, ректори, академици и професори.

Акад. Воденичаров настоя, че научният потенциал на БАН е жизненоважен национален ресурс, а академията винаги е била  символ на държавността и пазител на опорите на българската нация.

Михаил Миков припомни, че БАН възниква в емиграция, в тежки и сложни времена, когато духовните и политически водачи успяват да прозрат скорошното създаване на държавата и осъзнават историческата необходимост от наука. През всички години, в които третата българска държава минава през изпитанията на времето, науката е една от „основните спойки между гражданите и усещането за държавност", посочи Миков.

Председателят на парламента призна, че днес събития и до голяма степен политиците са направили така, че БАН отново да се чувства в емиграция. „Ние политиците на днешна България сме длъжници на духовната спойка на българската нация", отчете Миков.

Бъдете здрави, пожела той на учените и добави, че той и политиците трябва да правят така, че да връщат по нещо от онзи дълг, който българските граждани имат към хората на българската наука.

Приветствие за празника на БАН бе изчетено от името на президента Росен Плевнелиев, министър-председателяПламен Орешарски, вътрешния министър Цветлин Йовчев и лидера на БСП Сергей Станишев, които не присъстваха на официалната церемония.

Здраве, дръзновение, талант и много успехи по завещания път пожела Зинаида Златанова, а от името на парламентарната комисия по образование приветствие отправи депутатът от „Атака" и член на БАН проф. Станислав Станилов. 

От името на председателя на комисията Ваня Добрева бе обещано депутатите да положат максимум усилия, за да получи БАН по-достойно финансиране, отколкото през последните години.

Българската академия на науките е най-голямата научна организация в България.

Основана първоначално като Българско книжовно дружество (БКД) в град Браила, Румъния през 1869. През 1878 г. дружеството премества седалището си в София и на 13 февруари 1911 се преименува на БАН.

Към 2009 г. БАН включва 69 научни института и централни лаборатории, както и 11 специализирани звена и централна администрация с общ брой на служителите около 7 400 души, от които учените са близо 3570.

През 2010 г. броят на институтите е намален на 42 чрез сливане на такива с ниска международна оценка с институти с по-висока оценка.