Германия ни поряза за избори секции извън дипломатическите мисии

Берлин отказва да направи изключение от принципа за откриване на изборни секции

Германия не разрешава изборни секции да се откриват извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на Република България. Това се посочва в нота-отговор, изпратена до българското Министерство на външните работи.

Германската страна отказва да направи изключение от принципа за откриване на изборни секции.

В нотата се отбелязва, че Германия ни разрешава да организираме провеждане на избори и референдум на 6 ноември. Изборни секции обаче могат да се откриват в Посолството в Берлин, Генералното консулство в Мюнхен и Консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт. Относно отказа за секции извън дипломатическите мисии, Германия се позовава на установена протоколна практика.

От Посолството ни в Германия уверяват, че са предприели своевременно действия, за да получат необходимото разрешение за организиране и провеждане на президентските избори и референдум на 6 ноември тази година.

Вербалната нота, отчитаща интереса за на българската общност за разположението на избирателните секции извън дипломатическите и консулските представителства, така и броя на гласувалите през 2014 г. и 2015 г., е изпратена на 12 август. Това е станало като са спазени разпоредбите на Изборния кодекс за определените срокове и в съответствие с разпоредбите и установената германска протоколна практика за получаване на разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на Германия, уверяват от дипломатическата ни мисия.

Посолството ни е отправило молба отново да бъде направено изключение от правилото изборните секции да се ограничават само до дипломатическите и консулските представителства на страните. Поискано е разрешение „изнесени секции” да бъдат организирани не само в места, в които е имало през 2014 и 2015 г. - Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Фрайбург, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург, но също така и за Валдорф, Аахен, Бремен, Хам, Констанц. Искането е направено въз основа на желанието на „Временните обществени съвети в Германия”, уточняват от посолството в Берлин.