Откриват паметник на български хан в Италия

В превод името на града, където ще бъде поставена фигурната на хан Алцек, означава 'българските килии'.

В италианския град Челле ди Булгериа ще бъде открит паметник на българския хан Алцек. Паметникът ще бъде открит от кметът на града и посланикът на България в Италия Марин Райков.

В превод името на града, където ще бъде поставена фигурната на хан Алцек, означава "българските килии". Хан Алцек е един от синовете на хан Кубрат, който с част от народа в областта, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд (662-667 г.), който му позволява да се смята за федерат. 

Българите се заселват в региона Молизе - в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня, лоялни и коректни федерати са и постепенно се италианизират. Странното име на градчето идва от легендата, че там е имало манастир с български монаси. Жителите на Челле ди Булгериа и околните селища смятат, че имат български корени. Много от местните хора имат фамилии като Булгарини, Булгаро, Булгари. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми.