Честват Свети Климент Охридски в Милано

Събитието ще се състои в Амброзианската библиотека, известна със своята научна и културна насоченост

Във връзка отбелязването на 1100 години от смъртта на Св. Климент Охридски, в Милано ще се проведе двудневен семинар, който започва днес. На него ще участват учени от България и други страни, съобщава БНР.

Събитието ще се състои в Амброзианската библиотека, известна със своята научна и културна насоченост. То е свързано с класа по славистика към едноименната академия. Мотото на научната среща е „Св. Климент Охридски – ученик и учител”. От българска страна участват професорите Аксиния Джурова и Красимир Станчев, доцентите Вася Велинова, Славия Бърлиева и др. Лекции за делото и живота на Св. Климент Охридски ще изнесат и техни колеги от университети на Рим, Венеция, Москва, Солун, Вилнюс и Лодз. С откриването на новата учебна година на класа по славистика, ще бъдат обявени имената на новите преподаватели. Сред тях е Анна-Мария Тотоманова – професор по история на българския език в катедра Кирилометодиевистика към СУ „Св. Климент Охридски”.

Двудневната научна среща ще бъде съпътствана с изложба от пана, представяща значението на Св. Климент Охридски като първи епископ, проповядвал на старобългарски език, създател на кирилицата и на Охридската книжовна школа. Изложбата е дело на центъра за славяно - византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Св.Климент Охридски”.