Българи от Швейцария с отворено писмо срещу промените в Изборния кодекс

Притеснителен е и процесът на приемане на въпросните поправки, смятат сънародниците ни

"Приетите поправки в Изборния кодекс според нас представляват грубо погазване на конституционните права на над 1 милион български граждани в чужбина. С тях се премахва възможността за тяхното дори минимално участие в политическия и обществен живот."

Това пишат в отворено писмо до българските власти българи от Швейцария, с което изразяват възмущението си от промените в Изборния кодекс. За сънародниците ни от Швейцария аргументите за промените нямат общо с правото или със стратегическите приоритети на България. "Притеснителен е и процесът на приемане на въпросните поправки. Липсата на прозрачност, предварителен анализ на ситуацията и ясна стратегия за изборна реформа доведе до сериозни противоречия и рискове пред демокрацията в страната.", казват в писмото си сънародниците ни.

Пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Ние сме български граждани, живеещи или живели известен период извън България. От години организираме като доброволци и в интерес на нашите сънародници по света изборния процес при провеждане в чужбина на български избори за народни представители и президент, както и на референдуми. Работили сме в партньорство с ръководителите и служителите в десетките дипломатически и консулски представителства на Република България по света. Многократно сме получавали от тях благодарности за нашата помощ. Съществено и решително сме допринесли за

- възможността, десетки хиляди българските граждани по света да упражнят конституционното си право на глас в 75 изборни секции, в 15 държави и на 3 континента.
- намаляване на бюджетните разходи по провеждането на изборите извън страната
- информиране за изборите – безпристрастно и обективно - на българите от диаспорите в местата, в които живеем
- гарантиране на прозрачността и законосъобразното провеждане на изборния процес

Сред промените в Изборния кодекс, приети с внушително парламентарно мнозинство на 21 и 22 април 2016г., беше и премахването на възможността за откриване на изборни секции извън страната в места извън дипломатически и консулски представителства (ДКП). Тези промени ще доведат на практика до ликвидиране на възможността, между 80 000 и 100 000 досега гласуващи български граждани в тези секции да го направят в бъдеще.

Аргументите, с които тези промени бяха обосновани, нямат нищо общо нито с правото, нито със стратегическите приоритети на Република България. Притеснителен е и процесът на приемане на въпросните поправки.  Липсата на прозрачност, предварителен анализ на ситуацията и ясна стратегия за изборна реформа доведе до сериозни противоречия и рискове пред демокрацията в страната. Като „компенсация“ на отнетите права, за българските граждани извън страната беше обещано ускореното въвеждане на електронното дистанционно гласуване за президентските избори през есента на 2016г. Българите извън страната недвусмислено заявиха своята подкрепа за електронното гласуване от дистанция на проведения референдум през 2015 г.

Същевременно обаче въз основа на нашия дългогодишен опит в работа с българската диаспора по света сме убедени, че не е възможно електронното дистанционно гласуване да бъде успешно въведено - дори експериментално - в тези кратки срокове. Съществуват непреодолими ограничения от техническо, организационно и комуникационно естество. Освен това, съществува и реален риск, електронното дистанционно гласуване да бъде опорочено поради некачествено и прибързано въвеждане.