Българи в чужбина искат президентски вето за промените в Изборния кодекс

Те започват петиция под надслов

Българи в чужбина започнаха петиция срещу промените в Изборния кодекс. Те възразяват срещу решението избирателни секции в чужбина да има само в посолствата и консулствата.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако промените влязат в сила, се посочва в петицията. В документа българите зад граница критикуват решението да няма избирателен район "чужбина" и заявяват, че прибързано въвеждане на електронното гласуване крие рискове и не е решение.

Сънародниците ни настояват президентът да наложи вето и да върне за ново обсъждане спорните текстове в Изборния кодекс. Срещу готвените промени се състояха и два протеста - в Лондон и Брюксел.

Петицията под наслов „Искам да гласувам. Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс", която се разпространява в интернет, е адресирана до президента, министър-председателя и депутатите в 43-то НС. В нея сънародниците ни зад граница възразяват срещу решението избирателни секции в чужбина да има само в посолствата и консулствата. Ако промените влязат в сила, около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват. Това са 42% от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, което е значим отлив за избирателната активност в България, се посочва в петицията.

Форсираното въвеждане на електронно гласуване без предварителни експериментални тестове крие сериозни рискове, заявяват още българите в чужбина, като уточняват, че застават зад каузата електронно гласуване, но когато е навременно въведено и след необходимата подготовка. Сънародниците ни изразяват и огорчението си от факта, че не се допуска създаването на дълго обещавания избирателен район „Чужбина". Участниците в петицията настояват президентът да върне за ново обсъждане спорните текстове от Изборния кодекс.