Без социални помощи до 4 г. за новопристигналите българи във Великобритания

Сделката с ЕСвропейския съвет е част от плановете на Камерън да свика референдум за членсвото в Съюза

Новопристигналите българи във Великобритания да не получават социално подпомагане до 4 години, дори ако работят легално на Острова. Това предвижда текстът на споразумението, договорен между експертите на европейските институции и британското правителство.

Законодателството ще важи за всички граждани от Европейския съюз и предложението е изпратено до правителствата на останалите 27 страни членки с писмо от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Сделката е част от плановете на британския премиер Дейвид Камерън да свика референдум за членсвото на Обединеното кралство в Европейския съюз.

До понеделник вечерта в Лондон юристи и експерти на Европейската комисия преговаряха с британските власти за възможните законодателни промени, които Камерън да представи на сънародниците си. Британският премиер поиска право на глас при взимането на решения, свързани с общата валута евро, която Великобритания отказва да приеме; възможност за "червен картон“ от британския парламент на всяко законодателно предложение на Брюксел, което не харесва; премахване на регулациите на вътрешния пазар в ЕС, за да има повече конкуренция между фирмите и временна забрана на социалните помощи за европейските работници, което да ги разубеди да идват на Острова.