Български моряци се завърнаха у дома, след арест в Либия

Екипажът е бил задържан по обвинения за трафик на нефтени продукти, които не издържаха в либийския съд

На 15 януари двамата български моряци се завърнаха в страната, след като преди повече от месец корабът, на който работят, претърпя авария в международни води в близост до Либия и бе задържан, съобщава МВнР.

В началото на декември плаващият под молдовски флаг малък танкер „Сънойл“ (Sunoil), с петчленен екипаж – двамата български граждани, двама украинци и румънец, аварира в международни води в близост до Либия и подава сигнал за бедствие. Притекъл се на помощ кораб изтегля танкера до Триполи. Там обаче съдът и екипажът са задържани по обвинение за трафик на петролни продукти (забранен в Либия), въпреки че на борда не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнява курс, който не предвижда влизане в либийски териториални води.

Министерството на външните работи (МВнР) получава сигнал за случая едва на 3 януари.

Чрез българските посолства в Италия и Либия, министерството предприе незабавни мерки за изясняване на причините за задържане, на местонахождението на българските моряци и на възможностите за освобождаването им, отчитат от ведомството.

Проведени бяха срещи с представители на либийското посолство в София. На румънската и украинската страна бе предложено да бъдат предприети координирани действия по случая. Потърсено бе съдействие и от Делегацията на ЕС в Либия.

На 12 януари 2016 г. съдът в Триполи да оттегли обвиненията към екипажа и да постанови освобождаване на членовете му.