Земан към имигрантите: Никой не ви е канил, ако не ви харесва, вървете си

Чешката полиция използва сълзотворен газ, за да удържи стотина имигранти, които нанесоха материални щети

Чешкият президент Милош Земан се обърна към нелегалните имигранти, които се разбунтуваха преди два дни в чешки лагер за задържане, и ги прикани "да зачитат порядките на страната".

Никой не ви е канил. Но тъй като вече сте тук, вие трябва да спазвате нашите правила, както ние спазваме правилата, когато дойдем във вашата страна, казва Земан в интервю, разпространено от интернет сайта на вестник "Блеск" (www.blesk.cz). Ако не ви харесва - вървете си, добавя чешкият държавен глава.

Чешката полиция използва в петък сълзотворен газ, за да удържи стотина имигранти, очакващи експулсиране, които се опитаха да избягат от център за задържане в Бела под Бездезем и нанесоха материални щети. Това бяха главно хора от Афганистан, Пакистан и Ирак.

Трябва да работим за наказване на терористичните режими, по-специално Ислямска държава, за да премахнем главната причина за идването на имигрантите в Европа, посочи Земан.

Според допитване, 70,8% от чехите не искат имигранти от Африка и Близкия изток.

Чешката република като член на ЕС от 2004 г., пое задължението да приеме 1500 бежанци до 2017 г. Засега тя е само транзитна стана на имигрантите към Западна Европа.