Могерини и Бъчварова при бежанците във "Враждебна"

Към този момент свободния фонд за настаняване в наличните изградени бази е 15%

В рамките на визитата си у нас върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, придружена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, посети регистрационно-приемателния център в столичния кв. „Враждебна", съобщава пресцентърът на МВР.

Федерика Могерини и Румяна Бъчварова на място се запознаха с условията, осигурени от българската държава, при които живеят чуждите граждани, потърсили закрила у нас. Капацитетът на базата позволява настаняването на 400 души, към момента там са настанени 201 чужди граждани, основно от Афганистан. Само за първите шест месеца на тази година миграционният натиск се е увеличил 4,5 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

По думите на председателя на Държавната агенция за бежанци Никола Казаков базите на агенцията са заети на 75%, но те могат да бъдат запълнени максимум до 90%, тъй като разпределението в тях се извършва по няколко признака - вероизповедание, пол, семейно положение и др. В този смисъл оставащият свободен фонд за настаняване в наличните изградени бази е 15%. Основно искащите убежище у нас са граждани на Сирия, Афганистан и Ирак. Държавата ни отделя средства от ограничения си бюджет и независимо от финансовите и икономически проблеми прави всичко възможно, за да отговори на едно от най-сериозните предизвикателства - увеличения миграционен натиск.

Българското правителство успя на практика да намали с около 33 процента броя на търсещите убежище, за които се планира да бъдат приети от страната ни в рамките на Европейския дневен ред относно миграцията, заяви вицепремиер Бъчварова след участието си на заседанието на министрите на вътрешните работи на ЕС в Съвета по правосъдие и вътрешни работи. „Мисля, че това доказва, че нашите аргументи са били чути. В същото време изразихме подкрепата си за солидарността и готовността си да помогнем на най-засегнатите държави", каза още тя. 500 е точният брой, който е за България, сравнено с около 750 при първоначално определената бройка, обясни Румяна Бъчварова. Това е общата бройка бежанци за релокация и презаселване в България в рамките на следващите две години. През май Европейската комисия предложи България да приеме 788 търсещи убежище от общо 40 хиляди за целия ЕС, които да бъдат релокирани от Италия и Гърция, а също и около 200 души от трети страни, търсещи закрила и убежище в ЕС.

Преди заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, министър Бъчварова председателства първа среща на вътрешните министри от Залцбургския форум в рамките на българското председателство, което стартира този месец и ще продължи в неформални рамки до края на годината. Всички участници подчертаха значението на Западните Балкани като регион, който тази година е един от ключовите транзитни маршрути за нелегалния трафик на хора на територията на ЕС. В този смисъл още по-необходима остава нуждата от навременен и гъвкав механизъм за финансиране на дейностите по релокацията и презаселването в рамките на Европейския дневен ред за миграцията и възможностите, които съществуват за това.