Наши роми превзеха Гьотеборг

В зависимост от мястото – например пред магазините за алкохол, т.нар. златни места, се изкарват около 50 евро на ден

Български роми организират просия в Швеция. Коли с българска регистрация буквално са окупирали Гьотеборг, съобщава Нова телевизия. Пред камерата нашенските роми твърдят, че просията не е организирана. „Ма лошо ли е да съм тука? Добри пари изкарвам. Айде, какво снимаш сега тука?”, гневи се мургава просякиня. Друга пък твърди, че заминала за Швеция, за да бере боровинки. "Ама нямаше", "кахъри" се ромката.

В зависимост от мястото – например пред магазините за алкохол, т.нар. златни места, се изкарват около 50 евро на ден. „Това, което ми разказаха е, че е хубаво да си спретнат, да не миришеш лошо и да си нахален. Жените определено са по-доходоносни. Брадясали и възрастни мъже също получават милостиня. Шведите категорично им вярват, че са толкова бедни, че нищо друго не им остава, освен да просят”, става ясно от репортажа.

„Истината е, че цели ромски гета са се изнесли да просят в Швеция. „Като се започне с варненски села, плевенски, великотърновски, Бяла Слатина, Видин, Кнежа, Брегово. Ромите оттам масово са се изнесли в Швеция”, разказа Бенатова. Тези хора твърдят, че просят за себе си, но шведските власти смятат, че просят организирано, а групи от 5-10 души се контролират от 1 лидер.

Ангел Стефанов, разследван за организиране на просия казва в прав текст: „По смисъла на закона аз съм престъпник. Моята роля е нещо като секюрити за тях. Ако не съм аз, румънците се събират по 10-15 човека. Бият ги, гонят ги. Някои от хората ми дават пари, аз не ги изнудвам по никакъв начин. Ние взаимно си помагаме”.