По 10-20 автобуса с наши роми пристигат на ден в белгийския Гент - кметът притеснен

Зам.-кметът на града е в София, за да търси съдействие по проблема

По 10-20 автобуса с наши роми пристигат на ден в белгийкия град Гент. Зам.-кметът Ресул Такмаз пристигна в България, за да търси съдействие от колегите си, съобщава БТВ.

„Имиграция винаги е имало и ще продължава да има, коментира той. Преди години беше от турци, но сега, след разширението на Изток, в Европа е възникнал проблем за услугите, които белгийците предлагат като кметство.” коментира той и открои

Като основни проблеми, тези, свързани със социалната система. „Тези хора също трябва да бъдат защитени, да бъдат допуснати на пазара на труда, да бъдат защитени“, смята представителят на общината. В момента в белгийския град има повече ромско население, отколкото в родната им махала в Шумен.

Според него проблемът е взривообразната експанзия на емигранти емигранти. „Трябва да убедим тези хора, че бъдещето им не е някъде по света, а тук в България и те са проблем на ЕС, той трябва да инвестира, подчерта Ресул Такмаз.

„Не е толкова розово положението в Гент. Не е така, че като дойдеш и застанеш на опашката, да ти дадат 2000 евро“, завърши той.