Камерън иска още по-строги ограничения срещу имигранти от ЕС

Премиерът на Великобритания дори обвърза оставането на страната му в ЕС с прилагането на тези мерки

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще представи нови мерки, засягащи над 300 000 имигранти в страната, пристигнали от държави от Европейския съюз. Според документа граждани от страни членки на ЕС ще трябва да работят поне 4 години във Великобритания преди да могат да кандидатстват за социални помощи.

Основната задача е страната да се намали разликата между доходите във Великобритания и в повечето държави от ЕС, за да не е толкова привлекателна страната особено за неквалифицирани работници. Едно от посланията, които се очаква Камерън е, че участието на Великобритания в ЕС зависи от това всяка държава в съюза да може да използва социалната си система изключително за своите граждани.

Анализатори са на мнение, че за да стане това факт, ще е нужно пренаписване на правилата в ЕС за достъп на гражданите до социални помощи и дори може да се наложи промяна в някои договори, което е сложна и продължителна процедура. Освен това повечето имигранти отиват във Великобритания да работят, а не за да се възползват от помощи за безработни, домакинства и деца.

Сред мерките ще бъде застъпено, че имигрантите няма да получават и данъчен кредит, когато децата им живеят в друга страна. Има предложение и за премахване на системата, позволяваща на граждани от ЕС да прибират при себе си членове на семейството без никакви условия за това.

Според лондонския "Гардиън" предвижда се и спиране на достъпа на граждани от новите страни членки на ЕС преди икономиките им да достигнат по-високо ниво на конвергенция със сегашните държави в съюза. В предварителния текст на речта се казва още:

"Великобритания подкрепя принципа на свободно придвижване на работници. Приемането му е ключ към това да бъдеш част от единния пазар. Така че не искаме да разрушаваме този принцип или да го обръщаме с главата надолу. Но свободата на придвижване никога не е била безспорно право и сега трябва да направим така, че то да действа на една по-устойчива база в светлината на опита от последните години.” смята той.

Камерън обяснява, че целта е да се направи имиграционната система по-справедлива и да се намалим сегашните изключително високи нива на имиграция от ЕС към Великобритания. Данни от март 2014г. показват, че имигрантите от ЕС съставляват 5.56% от работната ръка във Великобритания, но домакинствата с поне един гражданин на ЕС получават 7.7% от данъчните облекчения.