Командироват близо 400 доброволци за изборите зад граница

Командироват 388 доброволци за изборите зад граница

Изборите в чужбина ще струват 1.876 млн. лв, командироват близо 400 доброволци. Средствата са с 676 хил. лв. повече от заложеното в предварителните изчисления. Това съобщи главният секретар на Министерство на външните работи Веселин Вълчев.

Той обясни разликата с факта, че когато са се правели предварителните разчети, прогнозните секции са били 350 секции, в момента те са 426. "В нашите разчети за всяка секция влиза изпращане на бюлетини, изпращане на материали, транспортни услуги, командировани, техника, наем за помещения. Всички тези разходи ни дават основание да направим разчет за такъв бюджет", обясни специалистът.
Вълчев увери, че ще бъдат взети всички мерки за провеждане на честни избори и допълнителните средства ще бъдат осигурени.

За гласуването зад граница ще бъдат командировани 388 доброволци, от които 265 – в Турция, където има и най-много секции – 136. От командированите 162 са подбрани от МВнР, останалите - от други министерства, от Министерския съвет и от президентството. Като резерв са предвидени 51. Броят на командированите не е окончателен, тъй като все още обществени съвети на българите зад граница изявяват желание да се включат в организацията на изборите. Те могат да бъдат включени от квотата на министъра на външните работи, който предлага по един член във всяка комисия извън страната, припомни зам.-министърът Катя Тодорова.