Хванаха яхта с 32-ма бежнаци в Созопол

При направените лични обиски у тях не са открити документи за самоличност, като 31 заявили, че са афганистанци, а 1 - иранец

Моторна яхта, пътуваща към пристанището в Созопол, е засечена към 16 часа вчера на радарите на интегрираната система за наблюдение на морската граница в РДГП-Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Плавателният съд не отговарял на повикванията за идентификация. Яхтата правила опити да се приближи към сушата, но избягвала граничните наряди по брега, които трябвало да я посрещнат и пренасочат за извършване на входяща проверка на граничен пункт.

Идентифицирано е името на плавателния съд - "GAGALINI", а на борда му граничните полицаи забелязали присъствието на много хора. Към мястото се отправили два гранични полицейски кораба, които спрели яхтата срещу централния плаж на Созопол.

Групите за бордови контрол установили на борда й 32-ма незаконни имигранти. При направените лични обиски у тях не са открити документи за самоличност. 31 заявили, че са афганистанци, а 1 - иранец. В част от тях са намерени документи, издадени от турски полицейски служби с различна валидност за пребиването им на територията на Турция.

Нелегалните пътници разказали, че са се качили на борда на яхтата рано сутринта на 25 май в местността Карабурун, близо до Истанбул. Били събрани от различни места в Турция и е трябвало да бъдат транспортирани до Румъния за сумата от 2500 до 6000 евро на човек.

Капитанът на яхтата, 39-годишен, представил на граничните полицаи копие на румънска лична карта. Незаконните имигранти и капитанът са задържани, а плавателният съд е съпроводен до пристанището.

Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава.