САЩ предупреди: С бежанците, идващи в България могат да преминат и терористи

Държавният департамент излезе с нов доклад за нашата страна

Притокът от бежанци от Сирия създаде сериозни предизвикателствата за сигурността на границите на България, засили междуетническото напрежение и постави на изпитание недофинансираните държавни агенции, се казва в ежегоден доклад на Държавния департамент на САЩ за тероризма по света, цитиран от БТА.

Съществува известно безпокойство, че този приток на хора би могъл да позволи на някои чужди бойци да минат транзитно през България, се отбелязва още в частта на доклада, посветена на нашата страна. Във връзка с това се посочва се, че е предвидено България да получи от ЕС помощ от над 7 милиона щатски долара за справяне с бежанския поток и се казва, че САЩ поддържат редовен диалог с българското правителство за оценка и управление на този риск.

В доклада на Държавния департамент, се отбелязва, че през 2013 г. в България е продължило разследването на бомбения атентат, извършен през 2012 г. на летището в Бургас, посочва се, че правоохранителните органи на САЩ и българското Министерство на вътрешните работи са си сътрудничили в този процес и че според първоначалните изводи нападението е било било извършено от лица, свързани с ливанската групировка "Хизбула". Отбелязва се също, че по покана на българската прокуратура екип на ФБР е бил през октомври в България, за да прегледа доказателствата, включително снимки и други материали, както и видеозапис на възстановката на атентата. Американските експерти са похвалили сътрудничеството на България и високото качество на възстановката, се казва в доклада на Държавния департамент.

В частта за България се казва също, че мащабната контрабанда и трансграничните нелегални криминални мрежи представляват риск за българския финансов сектор, имайки предвид възможността за свободното движение на стоки и услуги в рамките на ЕС.