Закопчаха с белезници БГ измамници в Чикаго

Сумарно всички обвинения,, повдигнатите на участниците в бандата, се равняват на стотици години затвор

Щатските и федерални власти в Чикаго са арестували българи по обвинения за източване на кредитни карти, съобщава Bulgarian International Television (BIT) - телевизионен канал за българите в Северна Америка.

По информация на телевизията след масова акция на полицаите са били закопчани 30 души, от които поне 15 са българи. За сега властите отказват да дадат повече информация по случая.

Федералните власти са следили групата в последните 3-4 години. Има записи на проведени разговори между всички участници в групата. Схемата, по която са действали, е класическа - номерата на кредитни карти от Европа са крадени със скимиращи устройства и след това изпращани до арестуваните в САЩ по електронен път по имейл или скайп. Получената информация се вкарвала във фалшиви карти. Така са източени хиляди сметки на банки в Европа, като откраднатата сума възлиза на милиони долари.

Според информация на BIT сред арестуваните българи измамници са Георги Мартов – Мицубишито, който има най-много повдигнати обвинения – 9. Арестувана е и неговата съпруга Теменуга Колева, известна още като Нушка. Сред измамниците е и собственикът на българския център „Родина“ в чикагското предградие Норидж Емил Костадинов. Двама от българите са обвинени и за взимане на заем без намерение да го връщат.

Обвиненията на прокуратурата са, че те са участвали в група, занимавала се с пране на пари, банкови измами и измами с кредитни карти. Всеки един от българите има повдигнати между две и четири обвинения.

Някои от арестуваните българи са били издирвани и с влезли в сила присъди.

Сумарно всички обвинения,, повдигнатите на участниците в бандата, се равняват на стотици години затвор.

Присъдите, които могат да получат българите по Федералния кодекс за пране на пари, е от 10-20 години за всяка една транзакция, а по обвинение за банкова измама – до 30 години.

Адвокати коментират, че е възможно някои от задържаните да станат свидетели, след сключване на споразумение с прокуратурата.