Издават сборник за разузнавателните служби на страните от бившия Източния блок

Интересът към документите и тяхното изследване вече е доста специализиран и идва преди всичко от изследователи, които правят книги и документални филми въз основа на архивите.

Комисията по досиетата и Историческият факултет представят сборник, посветен на дейността на разузнавателните служби на страните от бившия Източния блок. Изданието хвърля светлина върху взаимодействието на Държавна сигурност със службите от страните-членки на Варшавския договор, предаде БНР.

"Постарали сме се от наличните 480 архивни единици в книжното издание да бъдат използвани 108 и да очертаем дейността на тези служби в рамките на Варшавския пакт", каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. 

По думите му, сборникът не натрапва анализ на събитията, а предоставя възможност на всеки желаещ да се докосне до тези документи, които в миналото са били голямо табу.

"Не е новина извеждането на имената на четиримата кандидат-президенти, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност, но законът е спазен и Комисията по досиетата е направила онова, което той изисква", посочи още той.

Костадинов потвърди, че интересът към документите и тяхното изследване вече е доста специализиран и идва преди всичко от изследователи, които правят книги и документални филми въз основа на архивите.