От началото на 2016-а: Близо 1 млрд. лева са изпратили у нас българите зад граница

Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили сънародниците ни от САЩ

Близо 1 милиард лева са изпратили от началото на годината сънародниците ни зад граница на свои близки у нас. Данните са от справка на БНБ.

Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават сред страните, където се емигрирали най-много българи и съответно изпращат най-много пари у нас.

Според икономисти ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата.

Опасенията, че кризата на пазара на труда в много европейски държави като Испания и Гърция, масово ще върнат българи у нас, не се оправдаха и парите продължват да нарастват, отчитат икономисти. Не очакват драстичен ефект и от брекзит, ако не се въведат ограничения със задна дата.

„Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните , които изпращат най-много средства в България”, прогнозира икономистът Явор Алексиев.

Масовото изтичане на мозъци, а дори и на нискоквалифициран труд, обаче все повече затруднява родната икономика - липсата на кадри гони инвеститори.