В социалните мрежи: 6% оправдават убийствата, ако са срещу гейове

Общо 75% от коментарите са категорично против провеждането на София Прайд

6% от потребителите в социалните мрежи одобряват атаката в Орландо заради сексуалната ориентация на жертвите, сочи проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

Според изследването, обхващащо периода 12-15 юни, само 21% са позитивните настроения сред Интернет потребителите спрямо гей обществото като цяло, докато 30% от коментиращите са критично настроени към хората с различна сексуална ориентация.

Реакциите след нападението в Орландо са основно осъждащи (54%), като голямата част от коментиращите изразяват съчувствие спрямо жертвите. 

Изненадващо е присъствието на позитивни мнения - 6% одобряват или извиняват постъпката на Омар Матийн само заради факта, че голяма част от жертвите са с хомосексуална ориентация. 

Twitter потребителите са най-възмутени от атаките (65%) и най-толерантни към гей обществото (31% положителни мнения). 

От друга страна пишещите във форумите са изключително негативно настроени към София Прайд (82% против), а във Facebook се наблюдава най-силна неприязън към ЛГБТ общността като цяло. 

Общо 75% от коментарите са категорично против провеждането на София Прайд, 18% са „за“, а 7% не изразяват позиция. 

Повечето (82%) от несъгласните със събитието признават, че изпитват открита неприязън към ЛГБТ обществото. Голям е и процентът на хората, които твърдят, че не мразят различните, но и не одобряват откритата демонстрация на тяхната сексуална ориентация (13% от изказалите мнение).