Красимир Георгиев: Само за изпита на листовки се стига до 2000 лв. на ръка

В бизнеса с купуването на шофьорски книжки се въртят между 15 и 20 млн. лв., заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите

Корупцията в сектора стана по-голяма, откакто на теоретичния изпит по кормуване присъстват само служители на ДАИ. Причината е, че така по-лесно се организира самото преписване, отколкото ако в изпитващата комисия има и представители на частните фирми, които провеждат курсовете по шофиране. Това заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев.

По думите му, в бизнеса с купуването на изпити и съответно на шофьорски книжки се „въртят между 15 и 20 млн. лв.”. Георгиев поясни пред bTV, че това са много груби сметки.

Председателят на Асоциация за квалификация на автомобилистите е убеден, че няма как кабинетите, уличени в продажба на изпити, да нямат подкрепа от най-високо ниво.

Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като се увеличава процентът на неграмотни българи, допълни Георгиев. По думите му, колкото по-неграмотен е един човек, толкова по-лесно е да бъде манипулиран. „Стига се до случаи, в които са искали 2000 лв. на човек само за изпита на листовки”, каза още той.

Искам тотални преструктуриране на бранша, заяви председателят на Асоциация за квалификация на автомобилистите. Още след празниците ще поискаме спешна среща с министър Московски, за да обсъдим какво и как може да се промени, допълни той.