Италиански писател “убива” Брендо

В книгата си Следата на Кампаня Масимо Карлото разказва за българо-италианската мафия, внасяла кокаин на Апенините

Операция “Кокаинови крале”, чрез която беше разбита групата на Брендо, изглежда като скеле на криминалето “Следата на Кампаня”, чийто автор е Масимо Карлото, пише в своя публикация  "24 часа". Той е всепризнат №1 в сферата на криминалния жанр не само в Италия, а и в Европа.

В книгата на Карлото не се споменава никъде името на Евелин Банев – Брендо, но за запознатите със съдебните одисеи на българина то прозира зад това на литературния герой Тинко Боев. На всичкото отгоре то изглежда като комбинирано от имената на Тинко Гарев и Матей Боев – най-близките съратници на Брендо, които бяха осъдени в Италия по аферата “Кокаинови крале”. През септември ги чака и процес в Касационния съд в Рим.

Масимо Карлото има зад гърба си няколко бестселъра. Три от книгите му се превърнаха дори в кинотворби. За романите си той използва все готови факти от живота, които оплита с художествени измислици и герои.

80-страничната книжка на Карлото за българо-италианската мафия се чете на една “глътка”, като чаша леден коктейл “Шприц” в летните жеги.

Още в началото творбата на Карлото ни отнася в Северозападна Италия, и по-точно в Падуа, откъдето е родом и самият писател. В града на Сан Антонио властват български и италиански банди за наркотрафик. Местният инспектор Кампаня използва всички възможни средства – позволени и недотам, за да не изпусне нито за миг кокала от устата си.

Целта му е да достигне до жертвите си, преди колегите му да са сторили това. Безскрупулният инспектор иска да увенчае края на кариерата си с ареста на Тинко Боев. “Това е български мафиот, пуснал в действие трафик на кокаин от порядъка на 2000 кг на пратка, точно тук в Падуа”, пояснява пред Кампаня неговият шеф Лопес.

Шефът на полицията Лопес е решен на всяка цена да разчисти града от бандата за трафик на кокаин, който “е като мармалад – щом го пипнеш, се изцапваш веднага”.

За да пребори трафикантите, инспектор Кампаня използва обаче същите методи като техните – изнудване, рекет, устройване на клопки.

Но каква точно е бандата на българите за трафик на кокаин?

“В действителност тя е българско-италианска”, пояснява на стр. 66 колегата на Кампаня - Флориани. Той разказва как Тинко Боев поставя основите ѝ в Падуа благодарение на присъствието в града на негов роднина, който се оказва първата му опора на местна почва. В началото кокаинът пристига по земя, но по-късно българският мафиот чува за някой си Де Симоне и за способностите му да организира транспорт по море по времето, когато се е занимавал с оръжеен трафик. Така Боев и Де Симоне се запознават, харесват се и се ражда бандата в същинския ѝ вид.

В града бандата разполага с различни бази, като всяка от тях се занимава с доставки за даден регион. Паричният оборот е значителен, като се има предвид, че всеки месец българите успяват да осигурят приток от поне 2000 кг кокаин.

Така е в романчето на Карлото, но какво пише в документите на италианското правосъдие, осъдило два пъти Брендо и компания? Общите неща между реалност и фикция са няколко.

Според магистратите водената от Евелин Банев група купувала кокаина в Южна Америка, а след това с кораб майка той пристигал до бреговете на Иберийския полуостров. Вътре в морето обаче организацията прехвърляла пратките от по 2000-3000 кг кокаин на моторни лодки, които преди това наемала или купувала. С логистиката по транспортирането се занимавал италианецът Антонио Мелато, който поддържал и връзките с Банев, Гарев и Боев.

Мелато, който живее в Хърватия, наел и италианските скипъри на лодките. В престъпната афера участвали и синовете на Антонио Мелато – Андреа и Алесандро, които освен всичко укривали в домовете си скипърите на организацията.

В много от подслушаните от властите телефонни разговори между членове на бандата те се обръщат един към друг на “братчед” и никога по име. Матей Боев също е известен с прякора Братовчеда.

Може би затова и писателят Карлото населява книгата си с толкова братовчеди.

Творбата черпи с пълни шепи от фактите в реалността, но ето как все пак авторът решава съдбата на героите си в последните страници.

Предателят на групата наркотрафиканти се оказва скипърът Лука де Симоне.

Колегите на инспектор Кампаня арестуват из различни градове цялата банда българи с изключение на Антон Боев, племенник на Тинко.

Инспектор Кампаня иска на всяка цена именно той да арестува шефа на българите Тинко Боев. Така чрез Лидия и мъжа ѝ – скипъра Де Симоне, устройва клопка на Тинко в скривалището в Абано Терме на братовчед му Стоян Боев. В крайна сметка се завързва стрелба, при която загиват четирима души, сред които е и Тинко Боев. Братовчед му Стоян е арестуван, а племенникът на Тинко – Антон, е ранен.