​Мехмед Дикме: Ромите стават все по-опасни, защото "баткото политик" ще застане зад тях

Политиците вече навиха пружината на часовниковия механизъм на бомбата, която ще гръмне в България, заяви бившият земеделски министър

В никакъв случай конфликтът в Гърмен не е изолиран. Такива случаи имаше и в Пловдив, в Пазарджик, и на други места, заяви в предаването "Лице в лице" на бТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме. "Ако ще говорим за конфликт между определени групи, той няма да е етнически, например между мюсюлмани и християни, той ще бъде между ромската общност и всички останали. Капката е преляла. В крайна сметка, когато политиците използват този електорат, а той е най-евтино купеният глас в страната, трябва да си дават сметка, че те сами навиват пружината на часовниковия механизъм на бомбата, която ще гръмне в България", заяви още Мехмед Дикме.

Кой ще защитава българите, турците, ако тези политици защитават само ромите, попита риторично той. "Когато говорим за защита на определен кръг от хора, ако се правим на политическа организация, която защитава правата и свободите им, не е ли в ущърб на останалата част от населението?", продължи с въпросите Дикме.

Той поздрави кметицата на Гърмен, която е от листата на ДПС. "Прави чест на кметицата, че прави всичко възможно да се справи с конфликта. Липсва политическата партия в региона, която я е издигнала. Тя остава сама в борбата. Това е странно. Това не е пътят, по който трябва да върви една политическа формация."

Политиците вече ги е страх от дълбочината на проблема, който те създадоха с бездействието си, коментира още Дикме. Според него, ромите вече са стигнали една граница. Каквото и да направят, баткото политик ще дойде в един момент и ще им оправи положението. "Пак поставям въпроса, ако някой защитава техните права, кой ще защитава правата на останалите?"

В случая какво прави държавата, попита водещата. "Бездейства. Ромите не работят, не ходят на училище, те не са полезни с нищо на държавата. Те отиват само да се подписват, да получават обезщетение, някой да се грижи за децата им и това става само от данъкоплатците. Политиците да осъзнаят, че всички са равноправни. Всички останали работят, за да може от техните данъци да се отделя, за да има средства", обясни Дикме.

На въпрос за уволнението на Пламен , той отговори: "Изключително съм изненадан и от обвиненията. Тези обвинения трябва да се докажат. Може би не става дума само за Пламен моллов, а за цяла група за натиск. Това е големият кардинален въпрос. Работа на службите е да докажат дали има истина в това, което се коментира в медиите. Ако има истина, трябва да се приложи с най-голямата строгост законът и да се накажат виновните."

Според Мехмед Дикме, ДПС невинаги трябва да е черната овца. "Ако ДПС се преобразува и прекрати със старите практики, българското общество ще го подкрепи за участие в управлението. Но само с нови, чисти хора може да участва във властта", убеден е Дикме.