Реформаторът Петър Славов: Мястото на Паметника на съветската армия е при петолъчката

Предлагам референдум не за разрушаването на мемориала, а за преместването му в музей, заяви депутатът от Реформаторския блок

Този паметник продължава да разделя обществото, заяви в ефира на Нова телевизия младият депутат от Реформаторския блок Петър Славов, който тези дни излезе с предложение за организиране на местен референдум дали да остане Паметникът на съветската армия, или да бъде преместен на друго място.

"За първи път се поставя въпросът да се постави този паметник в музей - например в музея на социалистическото изкуство. И петолъчката е там, какво пречи да бъде сред събратятата си", аргументира се Славов.

Той поясни още, че не става дума за събарянето му, а да бъде съхранен и преместен, не става дума за разрушаване, както се говори в някои от опорните точки на левицата..

На въпрос има ли подкрепа за идеята си, Славов отговори, че доста хора го подкрепят. "Инициативата не е само моя, а и на Вили Лилков. Министър Рашидов заяви, че ще изпълни волята на софиянци, ако се проведе допитване.'

Славов поясни още, че за провеждането на местен референдум се изискват необходимите подписи. Той се съгласи, че ако успее, това ще е първият референдум. "И се надявам решението този път на референдума да се изпълни, каквото и да е то", посочи депутатът..