Сняг се сипе на парцали в Северна България

Снегът, който заваля вчера в Добричко и Разградско, покрива все по-голяма част от България. 51 машини почистваха пътищата по високопланинските проходи и в областите Шумен, Търговище, Добрич, Варна и Бургас след падналия сняг през изминалата нощ. Настилките са обработени със сол и луга. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

АПИ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища