Хазната отпуска пари само на добрите вузове

Държавата ще дава пари само на университетите, които произвеждат добри специалисти, а не на „калпак“. Новата система предвижда 40% от парите на даден ВУЗ да се получават за качеството на образованието, а 60% - според броя на обучаваните младежи, обясни просветният министър проф. Румяна Коларова. В момента под 10 на сто от бюджетите на висшите училища се формират по качествени показатели. Най-важни от тях са реализация на завършилите и дали в университета се правят научни изследвания.

Реформата няма да бъде направена отраз, а постепенно, като всяка година се увеличава процентът пари, отпуснати за отлични резултати.
Кои висши училища са лидери и кои - на опашката, ще определя както и сега рейтинговата система. Тя действа от 2010 г. В момента експертите на просветното ведомство работят по нейното усъвършенстване. Реализацията на дипломираните висшисти ще бъде оценявана според това дали работят по специалността си, както и какъв осигурителен доход имат. С новата система държавата ще съсредоточи средства само в най-добрите специалности.

От просветното министерство разчитат, че неефективните специалности във вузовете ще бъдат закрити. Мярката ще пресече и друга порочна практика - университетите да записват масово в атрактивни специалности като право и икономика, след завършването на които студентите масово остават без работа заради пресищане на пазара на труда.