Aсансьор - убиец уби жена, а друга е тежко ранена

46-годишна жена загина, а друга беше тежко ранена, след като асансьор падна в жилищен блок в София във вторник, съобщиха от МВР.

Инцидентът е станал малко преди 9.00 часа в 12-етажния блок 103 на бул. "Цариградско шосе" в района на хотел "Плиска". Според първоначалната информация асансьорът е паднал от деветия етаж.

41-годишната пострадала жена е откарана в Окръжна болница с множество сериозни наранявания.

"Има съчетана травма. Разкъсване на далака, фрактура на един прешлен, три ребра вляво по задна аксиларна линия, и лицева травма. В момента се оперира по повод руптурата на слезката", обясни пред БНР д-р Николай Добрев, директор по медицинската дейност на болницата.

По информация на държавното радио авариралият асансьор успешно е преминал технически преглед едва преди месец.

Председателят на Държавната агенция по метрология и технически надзор Стефан Цанков коментира пред БНР по повод трагичния инцидент, че още преди половин година с колегите му са направили предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола по безопасността на асансьорите.

По думите му заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения.

"Ако в Германия са две фирмите, в Швеция са три фирми, които извършват технически надзор, в Естония са две, в България са 300. Само една държава в Европа има повече лицензирани лица. Това е Беларус с 3000", добави Цанков.