Румен Гечев: ​Активи на КТБ да се използват за покриване на влогове над 100 000 евро

Този вариант е предложен за обсъждане в парламентарната група на БСП

Активи на КТБ може да се използват, за да се покрият влогове на фирми и граждани над 100 000 евро, смятат депутати от БСП, сред които е и Румен Гечев. Това съобщи investor.bg

„В банката одиторите са установили, че има активи за 2 млрд.лв., нека те отидат в „Креди Агрикол“, която ще бъде одържавена, и да се използват за разплащане на негарантираните влогове”, посочи Гечев. Според него хората с депозити над 100 000 евро могат да получат само главницата, но не и лихвите върху нея. „Така българските данъкоплатци няма да се ангажират с нито една стотинка за решаването на проблема с банката”, мотивира предлагания вариант депутатът. По думите му този вариант на решение на проблема е представен за обсъждане в парламентарната група на БСП и получава съгласието на 90% от участниците в работните групи.

Той обясни, че 80 000 души са наети във фирми - държавни и частни, засегнати от проблема с КТБ, а те пък от своя страна внасят в държавната хазна 1,5 млрд.лв. такси и данъци. Ако не се реши проблемът, държавата ще губи стотици милиони левовегодишно, коментира депутатът.

Според Гечев, след като вече доверието стана проблем, ръководството на новата държавна банка би трябвало да е одобрено от правителството, а може би дори и от парламента.