Опонент на Путин пита: Ваше Светейшество, подкрепяте ли призива за разправа с русофобите?

Телевизионният канал „Царьград“ организира коледна игра в търсене на най-опасните русофоби

Телевизионният канал „Царьград“, който принадлежи на Константин Малофеев, продължава да публикува нови и нови версии на „класация на русофобите“, пише „Новая газетd“, цитирана от clubZ. Търсенето на врагове се превърна във весела коледна игра – класацията вече се обновява всекидневно. Превърнаха го на тото – кого трябва да мразим най-много днес?

В сайта на телевизията например пише, че към 4 януари „народът се фокусира основно върху местните русофоби, а сред чуждестранните врагове на Русия“ максималният рейтинг е само 2%. 

Председателят на „Съюза на десните сили“ Леонид Гозман, който открито се обяви против агресивната политика на Кремъл в Украйна и призова агресивната авантюра там да бъде прекратена, също е включен в този списък. Своята позиция по темата за "русофобите" той изразява в открито писмо до главата на Руската Православна Църква - патриарх Кирил.

Вижте пълния текст на писмото:

Ваше Светейшество!

Ползвайки се от привилегията лично да се познавам с Ваше Светейшество, бих искал да Ви задам въпрос, който ми се струва много важен.

Става дума за акцията, организирана от телевизионния канал „Царьград“, който се определя като православен. В предаванията се обръща особено внимание на дейността на Руската Православна Църква (РПЦ), а Вашата служба и лично Вие винаги сте показвани в положителна светлина. Дори някои от разговорите в студиото се провеждат точно под портрета на Спасителя, а в гримьорните на телевизията човек може да почете Библията, вместо обичайните шарени списания.

Преди няколко седмици „Царьград“ се обърна към своите зрители с призив да предлагат имена на хора, които те смятат за най-опасните русофоби на 2016 година. Подобна задача е била поставена и пред група от експерти, сред които и Дугин.

На 24 декември, когато хората от западното християнство, в това число и много наши съграждани, отбелязват раждането на Спасителя, каналът публикува списък от сто човека - „мразещите Русия“.

В този списък има различни хора. Има американски и европейски политици, има украинци. Но в основната си част, разбира се, вътре са руснаци. В списъка присъства и моята фамилия. Сред тези сто човека има хора с различно социално положение и различни възгледи, но ги обединяват две неща. Първо, позицията им не се харесва на ръководството, на част от зрителите и на експертите на канала „Царьград“. Второ, нито аз, нито друг от списъка, дори и да критикувам политиката на ръководството на страната или състоянието в Русия, не нарушавам законите на Руската Федерация.

Ваше Светейшество! Вие, сигурен съм, разбирате, че публикуването на такъв списък на практика е призив за разправа. Особено тревожно е, че като се има предвид профила на канала, този призив може да се възприеме, че е подкрепен с авторитета на РПЦ и с Вашия личен авторитет.

Не можете ли Вие, Ваше Светейшество, да дадете публична оценка на организираната от канала „Царьград“ акция? Вашите думи биха били важни не само за Вашесто паство, но и за много други граждани на Русия.

С искрено уважение,

Леонид Гозман.