Путин смени плочата, иска да има приятели

Нито веднъж не спомена ЕС, Украйна, Турция или Сирия

Русия иска да има приятели в международните отношения, каза по време на обръщението си към руските депутати президентът Владимир Путин. Днес Русия не търси конфронтация с никого, но и няма да се съгласи някои да ограничава интересите й, каза още Путин и подчерта необходимостта от нормализиране на отношенията със САЩ.

В тазгодишното си обръщение пред Федералното събрание и Думата / двете камари на руският парламент/ държавният глава постави акцент върху социалните и обществените предизвикателства, пред които е изправена днес Русия. Един час той говори върху вътрешните проблеми пред Русия, акцентирайки върху думи като "справедливост" и "традиционните ценности",върху които, според него, трябва да се опира страната му по своя път на развитие.

Владимир Путин открои икономическите проблеми, като добави, че те се преодоляват, макар и трудностите да остават. Според него има съвсем лека динамика в посока на спирането на спада на руската икономика, сравнявайки го с миналата година, когато спадът беше 3.9%. Инфлацията в Русия също остава фактор, който през следващата година може да достигне около 6%.

Санкциите са помогнали на руските земеделски производители, каза още Путин, но даде ясно да се разбере, че те няма да продължат вечно, защото този сектор, както и гражданите, се нуждаят от конкуренция с чуждестранни стоки.

В останалите 15 минути от речта си руският президент говори по въпросите на външната политика, като нито веднъж не спомена ЕС, Украйна, Турция или Сирия, а предпочете да се съсредоточи върху глобалните теми, казвайки че външнополитическата и икономическа ориентация на Русия трябва да бъде към евразийското пространство централна Азия, Индия и Япония както и Далечният изток. Владимир Путин определи отношенията с Китай като образцови. По отношение на Запада каза следното:

Разбираме отговорността си към света и искрено сме готови да вземем участие в решаването на световни и регионални конфликти. Не искаме да се противопоставяме на никого, не ни е нужно. Не искаме и никога не сме искали врагове. Трябват ни приятели.

Друг акцент, който прави впечатление от словото на президента Путин, беше свързан със световните процеси и конфликтите в тях, които определят настоящето време:

Тревога предизвиква фактът, че в цял свят, дори в уредените страни и стабилни региони, възникват големи вътрешни конфликти - на религиозна, националистическа или социална основа. Тези конфликти се изострят на фона на проблемите от миграционната криза, с която се сблъскаха европейските и други страни.

Руският президент каза също, че работата по моста, свързващ Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 година, върви по план. Политологът Димитър Димитров коментира ситуацията около динамичното поведение на партиите в последните дни.