Путин обвини Запада във всички земни грехове

Хвърля практически цялата отговорност върху Вашингтон

Президентът на Руската федерация Владимир Путин е на път да надмине предшествениците Брежнев и Андропов във фабрикуване на обвинения срещу Запада. Руските издания коментират на дълго и широко вчерашната реч на държавния глава в Сочи пред Международния дискусионен клуб "Валдай".

 Твърдят верноподанически, че словото на президента откроило неговия стремеж да намали напрежението в сирийския и в украинския конфликт, както и да открие пътища за нормализиране на отношенията със Запада. Според "Комерсант" това е доста трудна задача. Списъкът с обвинения срещу Запада, отправени от Путин, излезе дълъг, посочва изданието.

 Руският лидер спомена и за стремеж Западът "да промени в своя полза стратегическия баланс", и за разрушаване на "международноправния режим, забранявал преди разполагането на нови системи за противоракетна отбрана", и за създаване и въоръжаване на терористични групировки. Напомни също за решенията на "някои държави" да нанесат "ракетно-бомбени удари в центъра на Европа, по Белград, по Ирак, после по Либия"

.Основният патос в речта на Путин обаче се свеждаше до призив да не се води по-нататъшна война на думи, а да се фокусира вниманието върху "наистина реалните проблеми пред цялото човечество", твърди "Комерсант". "Риториката на президента бе по-скоро помирителна, а не войнствена", но той "не е готов да прави сериозни отстъпки на Запада", увърта го изданието. Съответно напрежението в отношенията на Москва със Запада едва ли ще се вдигне, "но е трудно да очакваме и пробиви", смята политологът Андрей Кортунов. "Говорейки по най-проблемните въпроси, Путин все така хвърляше практически цялата отговорност върху Вашингтон", изтъква американският му колега Робърт Легвълд. "В САЩ позицията на Владимир Путин ще бъде възприета като изискване да променим из основи своята политика, за да направим реална възможността за какъвто и да било напредък", добавя той. "Често съм казвал, че Западът не чува Русия. Но и Русия трябва по-ясно да формулира своята позиция, да обяснява какво иска от своите партньори. И днес според мен бе представена такава стратегия", коментира британският учен Ричард Сакуа, цитиран в "Росийская газета".