Русия разсекрети най-голямата си ядрена ракета

Бомбите над Хирошима и Нагасаки са като детска играчка в сравнение с комплекса РС-28 Сармат

Русия разкри най-голямата си ядрена ракета, която е достатъчно мощна, за да унищожи държава с територията на Франция с един удар, съобщават световните агенции.

Руският лидер Владимир Путин иска да бъде заменен арсеналът от междуконтинентални балистични ракети Р-36 (натовското наименование - SS-18 Satan) с нова суперядрена ракета РС-28 "Сармат".

Този клас руски стратегически комплекси пето поколение с шахтно базиране са снабдени с между 10 и 15 ядрени бойни глави, разкрива Държавният ракетен център „Макеев”.

В случай на 10 бойни глави мощността се оценява на 750 килотона всяка. За сравнение бомбата над Хирошима е с мощност 13 килотона.

Западни експерти смятат, че ще бъдат конструирани два варианта за поразяване на цели. За САЩ ракетата ще е с обсег на действие 16 000 километра, а западноевропейските страни - 9000 километра.

Хвърлените над японските градове Хирошима и Нагасаки ядрени бомби са като "детска играчка" в сравнение с комплекса РС-28 Сармат, който ще влезе на въоръжение през 2018 г., алармира британският "Мирър".

През юни 2011 г. руското военно министерство подписа правителствен договор за създаването на комплекса, който ще бъде включен към арсенала на Русия за ядрено сдържане и преодоляване на вражеска противоракетна отбрана.

Оръжейни експерти в Москва отбелязват, че комплексът ще може да преодолява радари и ще може да поразява Лондон или Източното и Западното крайбрежие на САЩ.