НАТО: Гаранциите за защитата на съюзниците са безусловни

Военните министри ще обсъдят също присъствието на НАТО в Черно море

"Гаранциите на НАТО за сигурността на съюзниците са безусловни, това не зависи от националните разходи за отбрана, а е следствие от стремежа за предотвратяване на конфликти. Силата на НАТО е от полза на САЩ и на Европа. Не съществува принцип "който не плаща, няма да бъде защитен",  заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

Столтенберг посочи, че Москва е утроила военните си разходи в последните години в съчетание с желанието не само да увеличава, а и да използва военните си възможности срещу съседни държави. 

"Не искаме нова студена война и военна надпревара, търсим открит диалог с Москва, за да избегнем нарастване на напрежението", заяви генералният секретар на НАТО. 

"Призоваваме Москва да посвети усилията си на намиране на политическо решение за Сирия, както и да прекрати ударите по Алепо", каза Столтенберг. 

Той съобщи, че тази седмица военните министри от алианса ще обсъдят също предстоящото от догодина разполагане на четири батальона по външните граници на пакта на изток. 

Военните министри ще обсъдят също присъствието на НАТО в Черно море, пише БТА.