Конфликтът между Русия и САЩ в Сирия е част от боя за Украйна ?

​Руските медии всячески се стремят да прехвърлят на някой друг вината за агресиите на Путин

Руските медии всячески се стремят да прехвърлят на някой друг вината за агресиите на Путин. Поредният опит, за вътрешна консумация, е на „Коммерсант.” Ето тезата му: Поредните преговори в „нормандския формат“ не извадиха Русия и Европа от задънената улица, в която се намират двустранните им отношения вече две половина години, пише „Коммерсант. Според американския политолог Джон Миршаймър, това е невъзможно, а причината се криелж в неправилната оценка от страна на западните държави на законите, според които се развива международната политика. „Корените на проблема трябва да се търсят в Украйна. Предполагам, че конфликтът между Русия и САЩ в Сирия до голяма степен е продължение на конфликта в Украйна. По-важният въпрос тук е кой е виновен за започването на украинския конфликт? И неговият отговор, като за руски вестник, е, че основно са виновни западните държави.

„Западът от края на Студената война беше привързан към политиката на разширение на НАТО и ЕС на изток. И в крайна сметка тази вълна на разширения достигна Украйна и Грузия: на срещата на върха на НАТО в Букурещ беше обявено, че те ще бъдат приети.

От гледна точка на Москва това е напълно неприемливо. През април 2008 г. Русия ясно заяви на НАТО, че това няма да се случи; през август тя потвърди своите намерения с война в Грузия.

Най-удивителното тук е, че Западът така и не разбра, че случилото се в Грузия ще се повтори в Украйна, ако той не спре да пренася там демокрация и капитализъм“, обясни експертът. На този уж амеликански експерт на ум не му идва, че демокрация и сносен жгивот може да искат обикновените хора и да се борят за това.