Украински радикалисти връщат ядрения щит, не искали да стават квартал на Русия

Това бил единственият начин Киев да се предпази от набезите на Кремъл

Лидерът на Радикалната партия в Украйна Олег Ляшко предложи възстановяване на ядрения щит в страната. „Точно преди 25 години Върховната Рада прие неядрен статут на Украйна. Аз съм убеден, че това е една от най-големите ни грешки в процеса на възстановяване на държавността, за които ние сега плащаме с цената на кръвта на украинците”, заяви Ляшко във Фексбук.

Според него, основните гаранти за независимостта на страната трябва да станат ядреното оръжие и мощна армия, а не меморандума в Будапеща, който сега кара да се чувстват неудобно тези, които са го подписали. В тази връзка, не виждам друг начин да се защити обречената на руски квартал Украйна, освен да се създаде ядрен щит. Разчитайки на празни обещания и изявления на нашите партньори, ние лъжем себе си”, заключи той.

На 24-и октомври 1991 г. бе прието изявление на Висшия съвет за неядрения статут на Украйна. 5-и декември 1994 г. първите лидери на Украйна, САЩ, Русия и Великобритания подписват в Будапеща Меморандум за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Една от точките на меморандума показва, че страните потвърждават „ангажимента да се въздържат от заплаха или използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна, и че нито едно от оръжията им никога няма да се използват срещу Украйна, освен при самозащита или по някакъв друг начин в съответствие с Устава на ООН”.