Белгия има срок до понеделник да реши за СЕТА

Канада се надява споразумението за свободна търговия с ЕС да бъде спасено

Според неназован източник от ЕС на федералното правителство на Белгия е даден краен срок до понеделник да подкрепи СЕТА, получавайки одобрение от региона Валония, или планираната среща за подписването на договора ще бъде отменена, предаде Ройтерс.

"Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще говори с министър-председателя на Белгия Шарл Мишел в понеделник, за да може канадският министър председател Джъстин Трюдо да разбере дали да лети до Брюксел за подписването на документа в четвъртък", заяви източникът. Ако Мишел не успее да увери Туск, че Белгия ще подкрепи СЕТА, тогава срещата на високо равнище между ЕС и Канада ще бъде отложена. 

Канада се надява споразумението за свободна търговия с ЕС да бъде спасено. "Завършихме преговорите по много добро споразумение и Канада е готова да подпише това споразумение“, заяви в събота пред репортери канадският министър на търговията Кристия Фриланд в Брюксел в компанията на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Сега топката е в полето на Европа и е време Европа да свърши работата си", добави Фриланд.  Белгийският регион Валония потвърди, че все още е против "Всеобхватното икономическо и търговско споразумение" между Европейският съюз и Канада, но въпреки това премиерът на региона Пол Маниет и Шулц изразиха умерен оптимизъм, че сблъсъкът може да бъде преодолян в рамките на дни.