Русия удължава хуманитарната пауза в Алепо с още ден

Началникът на руския генщаб изрази надежда, че заинтересованите страни ще окажат натиск върху бунтовниците

Хуманитарната пауза в сирийския град Алепо е продължена с още един ден и ще действа от 8 да 19 ч. на 22 октомври, съобщи пред журналисти в Москва днес началникът на главното оперативно управление на руския генщаб Сергей Рудской, цитиран от ТАСС. 

Той изрази надежда, че заинтересованите страни ще окажат натиск върху бунтовниците с цел спасяване на мирните жители в Източно Алепо, които "фактически са заложници на терористите". Първоначално спирането на огъня бе обявено до 19 ч. на 20 октомври, но по решение на руския президент Владимир Путин то бе продължено с едно денонощие. По-рано прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, каза, че Русия може да прекрати хуманитарната пауза в Алепо, ако ситуацията там се влоши. Генерал Рудской каза още, че формированията на умерената опозиция и техните началници пречат на нормализацията в района на Алепо. Той съобщи, че бунтовниците са струпали 1200 души с танкове и бронирани машини за настъпление срещу града, като са започнали да получават и преносими зенитни ракетни комплекси. 

"В населените пунктове Мансура, Караси и квартал 1070 само за последното денонощие са пристигнали 200 бунтовници. Като цяло за настъпление срещу Алепо от югозапад е съсредоточена групировка от незаконни въоръжени формации, наброяваща над 1200 души, сред които и около 30 терориста камикадзе.Те разполагат с танкове и бронирана техника и с над 20 пикапа, въоръжени с едрокалибрени картечници", посочи руският генерал.