Полша: Египет е продал ”Мистрал”-ите на Русия за 1 долар

Антони Мачеревич увери, че Полша разполага с много достоверна информация за тази символична продажба

Египет е продал на Русия френските хеликоптероносачи "Мистрал" за един долар, съобщиха полски медии, цитирайки министъра на отбраната Антони Мачеревич.

Той е направил в продължение на едно денонощиечетири публични изявленияза това, предаде БТА. Преди да влезе днес за заседание на комисията по отбрана в Сейма той увери, че Полша разполага с много достоверна информация за тази символична продажба. Вчера в отговор на въпрос на депутат Мачеревич каза от трибуната в пленарната зала на Сейма, цитиран от полският тв канал "Те Фау Ен 24":

"Вярно е, че мистралите бяха продадени и е вярно, че през последните дни де факто са били предадени на Руската федерация за един долар. Тази операция наистина се е осъществила". Телевизията посочи на уебсайта си, че въпросната информация е съмнителна; тя се разпространява от малко известни руски портали, които уж цитират египетския тв канал SIS TV.

Запитан по-късно вчера от репортер на "Те Фау Ен 24" за източника на своето твърдение, Мачеревич отговори, че знае за продажбата от "много добър източник". Запитан отново днес сутринта, министърът каза, че "източникът е далеч по-добър от този египетски портал". Преди да влезе днес на заседание на парламентарната комисия за отбрана Мачеревич направи още едно - четвърто - изявление по темата:

"Без съмнение ние наблюдаваме тази работа. Без съмнение имаме много добра информация, много добри анализи, но ако стане така, че сега Египет се оттегли от тази операция, това ще бъде от полза за световния мир и добър урок за Руската федерация, че не може да си позволява всичко".

Франция построи два хеликоптероносача "Мистрал" по поръчка на Русия, но отмени продажбата заради руското анексиране на Крим и намесата на Москва в Източна Украйна. В края на септември 2015 г. френският президент Франсоа Оланд и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси се споразумяха запокупката на двата плавателни съда от Египет за 950 млн. евро.Франция заплати на Русия около 1 млрд. евро неустойка за провалената сделка.