"Шарли ебдо" осмя Владимир Путин с карикатури за руското православие

Повод за ироничните закачки стана откриването на руска православна катедрала в Париж, на което властелинът на Кремъл не присъства

Френският сатиричен седмичник „Шарли ебдо” си направи майтап с Владимир Путин по повод откриването на руската катедрала „Света Троица” в Париж. Карикатурите представят по ироничен начин екскурзия в историята на православието в Русия през ХХ и началото на XXI век. В центъра на мащабната картина е изобразен Владимир Путин с напомпани мускули, а върху главата му като корона е нарисуван храмът в Париж. Заглавието на инсталацията е „Целият свят обича Путин”. В ръцете си руският президент стиска двама души със завързани усти, а върху раменете му са седнали попове. Върху тениската му пък е апликирана негова карикатура, на която местата на фалоса и на главата са разменени. Под образа на руския президент пък са подредени гробове на негови убити противници, сред които на Анна Политковская, Борис Немцов и Александър Литвиненко. Путин е изрисуван и в компанията на духовник (вероятно руският патриарх Кирил), с когото се молят пред кръст, на който е окачен знакът на КГБ. Путин е нарисуван още и с мозък на Сталин, а под него – карикатура на „Газпром”,  представен като чудовище с пипала. Целият сюжет е ограден с малки карикатури на хора със запушени усти с лепенка „Путин”, „Внимание” на немски език и Путин с тениска „Виновен”. Като цяло френските карикатуристи са представили каква е ситуацията в Русия и терора, който излъчва всевластният властелин на Кремъл.

Руската катедрала беше открита вчера, но руският президент отказа да присъства на церемонията. Вероятно от френското списание са описали какви по-важни теми занимават държавния глава на Русия и какво е разбирането му за християнството, което умело са обвързали единствено с терора, който проповядва. „Центърът отваря врати за всеки, който се интересува от историята на нашата страна, нейните научни и културни постижения”, каза Путин в обръщение, прочетено от културния му министър Владимир Медин. Самият руски президент отложи визитата си във Париж, тъй като френският президент го предупреди, че ще иска да разговарят за войната в Сирия и за нейното прекратяване. Путин обаче заяви, че имал намерение да обикаля църкви и музеи. Днес руските агенции плахо коментират карикатурата и споменават с няколко изречения в информациите си, като дори не показват снимка от „Шарли ебдо”, което отново е показателно за нивото на свободното слово в Путинова Русия.