​През 2017 Русия официално възражда ГУЛАГ

Путин възражда зловещите практики за принудителен труд от годините на Сталин

Практиката на сталинските лагери, където осъдени, главно за политически убеждения, са работили за благото на народното стопанство, ще бъде възстановена отново в Русия още с настъпването на 2017 година. Това е записано като поправка в Наказателния кодекс на РФ, публикуван на официалния сайта на Министерство на правосъдието, съобщава електронното издание by24.org.

Според тези промени в законодателството ще бъдат осигурени "квоти за наемане на работа на затворници в организации, в които публичните корпорации или държавни компании имат възможност да въздействат върху решенията, които взимат тези организации". Казано по-просто – да работят на големи строителни обекти в отдалечени райони (като например т.нар Керченския мост между окупирани Крим и Кубан), с тежки и вредни производствени мощности за добив на минерали (например, уран) и на други места, където едва ли ще се намерят руснаци, които да работят там по свое собствено желание. Всъщност, самото руското министерство на правосъдието не крие този факт. "Разпоредбите на законопроекта ще позволят да се извършват определени дейности в отдалечени райони, включително ще бъдат настанявани хора, лишени от свобода, до съоръжения, принадлежащи на съответната изправителни организации", - се казва в мотивите към законопроекта, официално публикувани в сайта на правосъдното министерство.

В допълнение, през 2017 г. в Русия ще бъде въведен и 

нов тип наказателна санкция - принудителен изправителен труд

Формално това се счита за по-либерално законодателство, доколкото местата, където ще бъде прилаган този вид труд, юридически няма да се считат за лишаване от свобода, но обществеността е напълно наясно, как ще се случи това на практика. Прилагането на това наказание е замислено като алтернатива на лишаването от свобода на осъдените за кратки периоди от време - от 2 до 5 години.

За този тип затворници ще бъдат запазени някои свободи. Например, те ще имат възможност да използват мобилни телефони и дори да ползват интернет - разбира се под контрол на съответните органи и съобразно закона. В допълнение, на осъденото лице ще бъде позволено да посещава своя личен лекар (дали обаче този принцип ще се прилага по отношение на хора, които работят на отдалечените строителни обекти - не е конкретизирано, както и не се споменава за плачевното състояние, в което се намира руската безплатна лекарска помощ от дълго време насам).

Дори и да не им харесва на осъдените работата, която им възложат, те няма да имат право да я сменят. Напускането без разрешение на мястото, дислоцирано към съответната изправителна институция, ще им бъде абсолютно забранено.