Тежък удар срещу Бокова: Израел и Япония блокират ЮНЕСКО

През 2011 година от финансирането на ЮНЕСКО се отказаха САЩ, Канада, Израел и други страни

Израел обяви днес, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО заради гласувана резолюция, която Израел осъжда като отричаща хилядолетната историческа връзка между евреите и Ерусалим, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В писмо, адресирано до генералния директор на организацията Ирина Бокова и публикувано в Туитър, израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвинява ЮНЕСКО в "непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм" и я уведомява, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява "всичките си професионални дейности с международната организация".

Днес стана ясно, че след Израел и правителството на Япония е решило да замразява финансирането на ЮНЕСКО. Тази позиция е в знак на протест срещу решението на организацията да включи в Световното културно наследство документи за клането в китайския град Нанкин, извършено от японски части през 1937 година.

Токио осигурява повече от 10 процента от бюджета на организацията.

През 2011 година от финансирането на ЮНЕСКО се отказаха САЩ, Канада, Израел и други страни, които не са съгласни с приемането на палестинската държава в организацията.

Същевременно Израел замрази сътрудничеството с ЮНЕСКО. Това стана ясно, след като страните-членки на световната организация приеха отново резолюция, критикуваща Израел за ограничаването на достъпа на мюсюлмани до свещено място в Ерусалим. Израелското правителство не приема и факта, че в резолюция на ЮНЕСКО се използват само арабските имена на мястото, наричано от евреите Храмовия хълм.