Тереза Мей отложи Брекзит за септември следващата година

Кралицата ще предложи да се разгледа законопроекта, който официално ще стартира излизане на Острова от ЕС

Британският министър-председател Тереза Мей изнесе първите подробности по плана си за излизането на Великобритания от Европейския съюз. В интервю за „Сънди Таймс“ Мей съобщи, че смята да задейства формално процеса за отделяне преди парламентарните избори в Германия, които трябва да се състоят през септември следващата година.

Мей заяви, че в следващото годишно обръщение към парламента, кралицата ще предложи да се разгледа законопроекта, който официално ще стартира излизане на Острова от ЕС.

Според вестника правителството ще предложи отмяна на закона от 1972 година за включване в Европейската икономическа общност още през идния април.

Днес, Мей ще говори на конференцията на Консервативната партия, като се очаква да обяви неизменността на британския закон, с цел запазване на сигурността на бизнеса, правото да се гарантира, сделки и трудови договори за гражданите на ЕС. Премиерът вече изключи възможността за предсрочни избори във Великобритания, тъй като ще доведе до "нестабилност" в страната.

По думите на Мей, това ще бъде първият етап от процеса, след който Великобритания щяла отново да бъде „суверенна и независима държава“, цитира БНР.
Великобритания обаче ще остане обвързана с решенията на Съда на Европейския съюз до приключването на преговорите за Брекзит, които могат да се проточат и две години.