Русия, САЩ и ЕС искат различни шефове на ООН

Десет кандидати остават в надпреварата за поста, като решението кой ще заеме поста от 1 януари 2017 се очаква през октомври

Изборите за приемник на Бан Ки-мун като генерален секретар на ООН достигат критична фаза следващата седмица, когато ще станат ясни предпочитанията на суперсилите, съобщаваCNBC. Десет кандидати остават в надпреварата за поста, като решението кой ще заеме поста от 1 януари 2017 се очаква през октомври.

Следващия вот на 14-те държави в Съвета за сигурност ще се състои на 5 октомври и трябва значително да ограничи броя им, тъй като ще научим какви са предпочитанията на петте постоянни страни-членки с право на вето в съвета.
Подборът е силно политизиран с Русия, настояваща следващия лидер на ООН да е от Източна Европа, подкрепяща българската Ирина Бокова. Бокова е български политик и генерален директор на ЮНЕСКО. През 2015 г. беше посочена от няколко медии за приемник на Бан Ки-мун.
Включването през последната седмица в надпреварата на Кристалина Георгиева, европейския комисар за бюджета, антагонизира Москва. Георгиева, също от България, има подкрепата на правителството и е смятана за предпочитания кандидат от Западна Европа и особено Германия.