Орбан: Унгария подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева

Това пише в писмо до премиера Бойко Борисов неговият унгарски колега

Унгария подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН, пише в писмо до премиера Борисов неговият колега Виктор Орбан.Той допълва, че в историята на ООН не е избиран ръководител на организацията единствено от Източна Европа. „Тази година имаме историческия шанс да променим това. От друга страна, за постигането на нашата цел очевидно трябва да излъчим най-подготвения за това кандидат“, пише министър-председателят на Унгария.

„Убеден съм, че въз основа на своята квалификация и професионален опит, комисар Георгиева е подходяща за заемането на поста и би спечелила доверието на страните от Съвета за сигурност“, посочва в писмото си Виктор Орбан.

На 27 септември кабинетът официално издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Решението на премиера Борисов дойде след поредните неуспехи на Ирина Бокова на предварителните гласувания. Въпреки присъствието на Кристалина Георгиева като българска номинация, Бокова заяви, че няма да се откаже от битката.