Русия с възражения срещу кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН

Бокова обаче възнамерява да остане в надпреварата и нищо не я задължава да се оттегли

Русия е изразила възражения срещу решението на България да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде Франс прес, като се позова на дипломати. Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. 

Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка, Ирина Бокова, остава в надпреварата. В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и "всичко бе уредено", заяви ротационният председател на Съвета за сигурност през септември, новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен. Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, коментираха дипломати, цитирани от Франс прес. Френската агенцията припомня, че в сряда България реши да замени досегашния си кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Георгиева. 

Бокова обаче възнамерява да остане в надпреварата и нищо не я задължава да се оттегли, посочва АФП. Франс прес отбелязва, че Георгиева има предимството да е жена от Източна Европа. Всички досегашни генерални секретари на ООН са били мъже и нито един от тях не е бил от този регион. Смята се, че Ирина Бокова, която остана на шесто място при последното гласуване, има подкрепата на Русия, а нейната сънародничка е лансирана от Германия.

В резултат много дипломати се питат как ще гласува Русия. И някои смятат, че Георгиева се е включила в надпреварата прекалено късно, посочва Франс прес. "Мисля, че тя закъсня твърде много. Начинът, по който (влезе в надпреварата), изобщо не бе коректен", заяви украинският постоянен представител в ООН Володимир Елченко, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност. Друг дипломат от съвета определи Георгиева като "солиден кандидат", но коментира, че "е трудно човек да се включи в състезанието със закъснение, за това се плаща дан". Негов колега прогнозира, че новата българска кандидатка "няма да бъде посрещната с отворени обятия".