Служителка на Путин задмина Пиночет, стресна руската църква и патриарха

Отговорничката за правата на децата в Русия поиска забрана на абортите във федерацията

Вчера комисарят по правата на децата в президентството на Руската федерация Анна Кузнецова предложи забрана на абортите в страната. Според Кузнецова, която беше избрана и назначена лично от Владимир Путин на поста си, „в целия цивилизован свят не за първи ще се забрани такова нещо като аборта”. Ден по-рано до руския патриарх Кирил беше изпратена петиция за забрана на процедурата в страната. Въпреки това, неговият говорител Александър Волков обясни, че за пълната забрана за абортите в църквата не е ставало въпрос. Оказва се, че дори и руската църква, известна със своя консерватизъм, не е готова за подобни стъпки. По-късно на същия ден членът на Комисията за подкрепа на семейството, децата и майчинството от „Обществената палата” на Русия Сергей Ряховский призна, че законодателството може да бъде изменено и абортите да бъдат ограничени, съобщава сайтът Lenta.ru.

Абортът е престъпление в страни като Никарагуа, Салвадор, Чили, Ватикана, Малта и Филипините. В Чили при нарушаване на закона се предвижда наказание от 5 до 10 години лишаване от свобода. Въпреки това, всяка година незаконно на интервенцията се подлагат около 120 000 жени.

През септември 1989 г. дори диктаторът Аугусто Пиночет променя Наказателния кодекс в Чили и определя аборта като насилие срещу жените, престъпление срещу институцията на семейството и обществения морал. Днес поради тежките ограничения по данни на Министерство на здравеопазването всяка година в болниците в страната се приемат 33 000 жени с усложнения от аборти, 3600 от които момичета от 10 до 19 години. През октомври 2014 г. персоналът на една от болниците в Чили в адски мъки почина момиче на 17 години след усложнения при опит за нелегален аборт. Полицията разследва случая, който предизвика сериозни критики в южноамериканската страна, а обществото се надигна срещу забраната за интервенции за премахване на плода. След предизвикания разгорещен дебат в местни и международни медии президентът Мишел Башле обяви намерението си да промени закона. Международната организация „Амнести интернешанъл” е документирала десетки случаи, в които жените са били лишени от аборт, дори когато това е необходимо при лечение на рак или нежизнеспособност на плода.

Очевидно зловещите идеи на Кузнецова са свързани с увеличаването на руското население. Служителката на президента Владимир Путин обаче едва ли се е запитала защо броят на абортите в Русия е толкова голям и какви са истинските причини семействата да не задържат децата си. Основен фактор затова разбира се е оказва финансовата невъзможност родителите да се справят с отглеждането на второ, трето или повече деца. Необмисленото й предложение, което дори диктатори като Аугосто Пиночет са забранявали, пък е на път да предизвика поредния скандал, свързан с Руската федерация и спазването на правата на граждани й. Идеята за забраната за аборти и дори хрумването на властта за подобна гавра с руснаците е поредният пример как най-голямата страна в света отново показва, че под ботуша на Владимир Путин не се стреми към цивилизацията и ценностите, които изповядва съвременна Европа, а към средновековна инквизиция, към ценностната система на Никарагуа и Чили.