САЩ с първи посланик в Куба за последния половин век

Това е разумна стъпка към по-нормални и продуктивни отношения между двете страни, подчертава Обама

Американският президент Барака Обама  е назначил Джерфри Де Лаурентис, най-високопоставения дипломат на Америка в кубинската столица Хавана, за първи официален посланик в Куба през последните 50 години, съобщава „Франс прес”, цитиран от news.bg.

„Назначението на посланика е разумна стъпка напред към по-нормални и продуктивни отношения между нашите две страни”, посочва американският президент Барак Обама в изявление.

Обама и кубинският президент Раул Кастро обявиха размразяване на отношенията през декември 2014 г. Двете страни възстановиха напълно дипломатическите си отношения през юли 2015 г.

Оттогава Вашингтон и Хавана предприеха някога немислими стъпки за възстановяване на отношенията след повече от половин век на враждебност.

Обама посети Куба и разхлаби някои части от американското ембарго, което беше наложено през 1962 г.

Бяха възобновени самолетните полети, а круизни кораби сега могат да плават от Маями до Хавана.

Американски компании като Airbnb и Netflix сега работят в Куба, а хотелската верига Starwood, придобита през миналата седмица от Marriot, отвори хотел с марката „Шератон” в Хавана през юни миналата година.

Де Лаурентис е вече в Хавана, а преди това е работил в Богота и в ООН.

Но неговата номинация, която изисква одобрението на Сената, е възможно да срещне твърдата опозиция в Конгреса, където конгресмените от кубински произход са се опитали да съберат подкрепа, противопоставяйки се на политиките на Обама.

Всеки сенатор може анонимно да стопира номинацията. Няколко конгресмени от Републиканската партия се противопоставиха на водената от Обама политика за затопляне с комунистическия режим, ръководен от Кастро.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио, който е от кубински произход и който беше кандидат за номинация на републиканците, в крайна сметка загубил от Доналд Тръмп, порица остро номинацията за посланик на Обама.

„Американският посланик няма да повлияе на кубинския режим, който е диктаторски и затворен режим”, изтъкна Рубио.