Близо 400 арестувани при военна операция на пазар за храни във Венецуела

Недостигът на храни и лекарства засяга 80 на сто от населението на страната

Близо 400 души бяха арестувани при военна операция на пазар за храни във венецуелския град Маракаибо. Повод за акцията е контрабанда, пише АФП. В страната има остър недостиг на стоки от първа необходимост и хранителни продукти.

В момента военните имат правомощията да контролират производството, разпределението и търговията на хранителни продукти, както и да надзирават пристанища и заводи.

Според оценки на частни институти недостигът на храни и лекарства засяга 80 на сто от населението във Венецуела, изпаднала в тежка икономическа криза в резултат на рязкото поевтиняване на петрола.

Президентът на страната Николас Мадуро, срещу когото опозицията е предприела офанзива и призовава за референдум за свалянето му от власт, твърди, че оскъдицата в страната е дело на частните предприемачи, водещи "икономическа война", за да го отстранят от поста.

еловите среди в страната обаче са на мнение, че недостигът на стоки от първа необходимост е последица от липсата на долари, срещу които да се внасят суровини в страна, където правителството контролира валутния обмен от 2003 година, отбелязва АФП.