Лидерите на ЕС се договориха за зона за сигурност в Либия

Финансова и техническа помощ ще бъде предоставена на Македония и Сърбия за засилване на охраната по границите.

Лидерите на ЕС се договориха за създаване на зона за сигурност за мигрантите в Либия, която да спре притока към Европа, финансово и техническо подпомагане на Македония и Сърбия, подсилване охраната на гръцката граница. На форума присъстваха 10 държавни лидери - на Германия, на Гърция, Унгария и страните от Балканите. 

България беше представена от премиера Бойко Борисов.

"Пак зададох въпроса какво би станало, ако 300 000 дойдат на оградата с Турция - ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат. И какво ще стане, ако влязат? Кажете ми вие, европейците. Знаете ли каква е рецептата - пълно мълчание. 

Чакаме да се случи нещо ужасно. Аз не искам да чакам - споразумението, да се намерят всички възможности и им дадох и съвет - Турция в НАТО ли е? В НАТО е. Какво означава това? Предложих генералният секретар да дойде на Съвета в НАТО. Още повече Турция е сигурна трета страна", заяви той.

Борисов пледира за пълно затваряне на границите на Европейския съюз и за изграждане на зони за сигурност в трети страни, например в Либия.

"Затваряме и правим горещите точки оттатък оградата", обясни той пред българските журналисти.

Борисов призова да не се пренебрегва опасността от нова мигрантска вълна, само защото притокът към Германия е намалял:

"Защото мигрантите влизат отвсякъде и на практика крайните точки инкасират в пъти по-малко мигранти, които са влезли вече, но те продължават да влизат от различни места, така че им поставих условие. В понеделник се надявам след като и последните апликации, и всичко отиде в Брюксел от страна на България, да ни преведат парите", посочи българският премиер.

Борисов настоя също в понеделник да бъде преведена сумата, която България трябва да получи от Европейския съюз за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани с охраната на границите ни.

След края на срещата австрийският канцлер Кристиян Керн сподели общата позиция на лидерите, че външните граници на Европа трябва да бъдат защитени. 

По думите му, Дъблинското споразумение трябва да бъде приложено. Необходимо е и споразумение за реадмисия с Афганистан.

В контекста на идеята за изграждане на зони за сигурност в Либия Виктор Орбан призова да се прекрати оръжейното ембарго за Либия.

След срещата стана ясно още, че ще бъдат изпратени допълнително офицери от Фронтекс, които да окажат подкрепа на Гърция. Финансова и техническа помощ ще бъде предоставена на Македония и Сърбия за засилване на охраната по границите.