За година ​БВП на Русия се срина под това на Ню Йорк

Днес Google струва много повече от всичко, което беше създадено от строителите на комунизма

През май 2008 г. „Газпром“ за кратко стана третата компания в света. По време на своя апогей газовият гигант реализира печалби в размер на 365 милиарда долара. Алексей Милер заяви, че през 2015-2016 капиталът се очаква да нарасне до един трилион. Докато Русия бе част от Г-8 икономиката растеше, резервите се приближаваха към един трилион и прогнозите на Милер изглеждаха съвсем изпълними.

На 1-ви януари 2009, при 20-градусов студ, „Газпром“ спря доставките на газа за Украйна, а на 7 януари Русия напълно спря доставките на газ за Европа. В резултат на това пострадаха редица страни, особено в Източна Европа. Без газ останаха България, Турция, Гърция и Македония.

Тогава беше проведена мощна пропагандна кампания, с цел за всичко да бъде обвинена Украйна. Въпреки това, репутацията на „Газпром“ пред чуждестранните инвеститори като надежден доставчик сериозно се срина. Факт е, че вместо да се обърнат към съда в Москва, за да се разберат, Кремъл прибягна до открито изнудване и шантаж, което се отрази негативно върху имиджа на Русия.

През 2010-2013 „Газпром“ е в средата на втората десетка на най-големите компании в света по пазарна капитализация и в първите места по отношение на печалбата. След това обае нейните активи започват постепенно да падат, въпреки покачването на цените на природния газ и рекордните приходи. Тази тенденция се задълбочава заради избухналите тогава скандали около газовата компания и авантюрата на Кремъл през пролетта на 2014 година.

Сега капиталът на „Газпром“ се изчислява на 57,0 милиарда долара, а в ранглистата на най-големите световни компании се е сринал до средата на втората стотица. Така вместо цената на компанията да стане три пъти по-висока, както обещаваше Милер, „Газпром“ се е сринала седем пъти по-надолу в сравнение с пика си от 2008.

През 2015 г. БВП на Русия вече е стигнал до нивата от 2007 г. и продължава да пада. Според анализатори номиналния БВП в Русия днес е по-малък от БВП на Ню Йорк. Капитализацията на всички руски държавни компании не надхвърля тази на Google. Това сравнение е достатъчно красноречиво как се позиционира Кремъл спрямо развитите страни.

Докато руската икономика се срива към дъното, други страни се развиват и растат. Миналата година Русия се изравни с такива страни, които трудно може да се намерят на картата на света. Затова и Южна Корея през всичките тези години не воюва с никого. Дори и с нейната северна съседка, която постоянно взима пример от настоящото руско ръководство.

Неефективността на икономическата политика на Кремъл се вижда ясно в съпоставка с възможностите, предлагани от свободната пазарна икономика в страните с утвърдени демократични институции.

Московчанинът Сергей Брин, роден през 1973 г., през 2004 г. успя да създаде компания с капитал от 23 милиарда долара, който беше по това време три пъти по-малък от „Газпром“. До 2008 г., разликата между тях е стопена два пъти. Днес Google струва много повече от всичко, което беше създадено от строителите на комунизма и болшевиките, които взеха властта през 1917 година. Защото болшевиките  всъщност не създадоха нищо, те просто си присвоиха това, което беше създадено преди тях.